TEST: Lenovo Yoga 720

TEST: Lenovo Yoga 720

V zadnjem tednu dni sem imel na testu Lenovo Yoga 720. Gre za tako imenovani računalnik 2 v 1. Imel sem čast poskusiti manjšo Yogo, torej 13,3 palčno različico. Večja ima zaslon diagonale 15,6 – palcev. Po prvih vtisih so sledili dnevi uporabe, ki so pokazali, za kakšno napravo gre. Da si boste lažje predstavljali, kako zgleda Lenovo Yoga 720, poglejte video.

Specifikacije Lenovo Yoga 720

Zaslon: 13.3 inčni FullHD (1920 x 1080 px)

Procesor: i7-7500 2,7GHz / 2,9 Ghz

Delovni pomnilnik: 16GB

Dimenzije: 310 x 213 x 13,9 mm

Teža: 1,3 Kg

Barva: Iron Gray

 

Izgled in izdelava

Yoga 720 na prvi pogled deluje kot klasičen prenosnik, a ko jo prepognemo okrog v javnosti, hitro dobimo kakšen zanimiv pogled, ki dobro nakaže to, da je Yoga še kako posebna. Pri prvem vtisu sem omenil, da me malce skrbi, kaj se zgodi z vodili po daljši uporabi, vendar skozi test nisem opazil, da bi večkratno odpiranje / zapiranje kakorkoli vplivalo na stabilnost vodil. Kaj se zgodi po dveh, treh letih uporabe, bo pokazal čas.

 

Aluminijasto ohišje se v tem cenovnem razredu seveda pričakuje, tako da ta podatek ne preseneti. Ohišje je trdno in daje dober občutek v rokah. Malce moteč mi je rob pod zaslonom, ki je kar visok. Po drugi strani pa pride zelo prav, ko Yogo uporabljamo kot tablico, saj lahko za ta del lepo primemo z roko, ne da bi zakrivali zaslon.

Tipkovnica in čitalec prstnih odtisov sta odlična. Lenovo tipkovnice sem vajen iz svojega ThinkPad-a, zato je morda občutek še toliko boljši. Že podatek, da je tukaj tipkovnica enaka kot pri velikih prenosnikih pove veliko. No, povsem enaka ni, saj ima manj ugreza tipk (še vedno dovolj za hitro tipkanje) in ožji puščici gor in dol. Tipkovnica je osvetljena z belo svetlobo, tako je tudi tipkanje ponoči enostavno. Po mojem mnenju je tole ena najboljših tipkovnic pri prenosnikih 2 v 1. Nič manj me ni navdušil čitalec prstnih odtisov, ki je tak, kot ga poznamo že na mobilnih napravah. Po njem prsta ni treba drsati, ampak ga le prislonimo. Na tak način čitalec deluje hitro ter zanesljivo.

 

Delovanje in uporaba

Delovanje prenosnika je odlično, kar je jasno že po preletu specifikacij. Tudi ob daljši obremenitvi ni težav s stabilnostjo sistema. Kmalu se oglasi ventilator, ki bi lahko bil malce tišji, ampak dobro opravi svoje delo. Zelo pomembno je, da se računalnik pri tipkovnici segreje samo na zgornji polovici oziroma nekaj centimetrov pod zaslonom. Tako je del, kjer imamo naslonjene roke vedno hladen in omogoča prijetno uporabo.

Če po zahtevnem delu preklopimo v uporabo tablice, topel del prav tako zapremo, tako da ni preveč moteč. Na začetku je čuden občutek, da imaš tipkovnico na drugi strani tablice. K sreči se tipkovnica izklopi sama, takoj ko jo obrnemo na hrbtno stran in tako ne tipkamo po nesreči. S časom sem dobil občutek, da je moja skrb, da bi kje potrgal kakšno tipko odveč, ker ni veliko prostora, da bi kaj prišlo vmes in se zataknilo za tipko. Previdnost vsekakor ni odveč, vendar sem v zadnjih dneh testa računalnik že brez skrbi uporabljal tudi v načinu tablice. Kot tablica je malce težka, vendar ima zaradi prepogibanja “vgrajeno” super stojalo. Verjetno Yoga 720 primarno cilja na potrošnike, ki iščejo zmogljiv prenosnik, ki je lahko včasih tudi tablica in ne obratno, zato 1,3 kg ni ovira.

Nova Bench test potrjuje, da je prenosnik zmogljiv saj je dobil skupno oceno 858. Model z vgrajeno boljšo grafično kartico bi segel še višje. Podrobnost testa v sliki:

Cena in dobavljivost

Priporočena maloprodajna cena za Lenovo Yoga 720 se začne pri 1199€. Končna cena je odvisna od izbrane opreme.

Pri nas bo računalnik Lenovo Yoga 720 na voljo nekje od sredine junija.