TEST: Xiaomi Mi Robot – robotski sesalnik

TEST: Xiaomi Mi Robot – robotski sesalnik

Xiaomi ni samo proizvajalec telefonov, ampak praktično vse tehnike. Med drugim ponuja tudi pametne izdelke za dom. Eden takih je robotski sesalnik Xiaomi Mi Robot.

Ker je to prvi robot, ki ga imam na voljo preizkusiti, ga bom težko primerjal z drugimi. Bom pa zapisal, kako se mi zdi in če mislim, da je vreden svojega denarja.

Specifikacije Xiaomi Mi Robot

Dimenzije: 34,5cm x 34,5cm x 9,6cm

Teža: 3,5Kg

Moč sesanja: 1800Pa

Moč: 55W

Posoda za prah: 0.42L

Baterija: 5200mAh

 

Izgled

Xiaomi je znan po tem, da svoje izdelke lepo oblikuje, zato jim včasih rečejo tudi kitajski Apple. Tudi Mi Robot je meni osebno zelo lep in bela barva se super poda v naše stanovanje. Sesalnik je okrogel s premerom 34,5cm in visok 9,6cm, na desni strani pa najdemo še metlico, s katero s kota smeti meče proti sebi, da jih lahko posesa. Dostop do posode za prah je enostaven, saj samo zgoraj dvignemo pokrov. Tako sesalnika ni potrebno obračati okrog ali iskati kakšna stikala za predal s prahom.

Xiaomi Mi Robot

 

Delovanje in vzdrževajne

Mi Robot deluje s sesalno močjo 1800pa, kar je za robotske sesalnike prava redkost, saj so ponavadi manj močni. Če sesalnik uporabljamo z aplikacijo, mu lahko nastavimo različne stopnje moči sesanja, brez aplikacije na telefonu pa imamo žal zelo omejene funkcije. Brez aplikacije tako lahko samo vklopimo sesanje, ga pošljemo nazaj na postajo, pauziramo, ali zaženemo “spot cleaning”, ki ga zaženemo z daljšim pritiskom na tipko s hišico. Spot cleaning pomeni, da počisti prostor 3 x 3 metre – idealen program, ko želimo, da nam posesa samo npr. okrog mize.

Sesalnik sesa po sistemu “zig-zag”, kar je precej pametno. Najprej si s senzorji izriše celotno sobo, kar lahko spremljamo z aplikacijo v živo. Potem gre do bljižne stene in obkroži celoten prostor, nato pa z ravnimi linijami posesa še ves prostor znotraj. Hiter posnetek sesanja sobe v spodnjem posnetku:

Sesalnik v našem stanovanju sesa zelo dobro. Na spletu sem zasledil nekaj komentarjev, da se na preprogah ne obnese najbolje. Sam jih nimam, lahko pa potrdim da na parketu, vinilu in ploščicah posesa kot je treba. Žena pravi, da posesa lepše kot sem to prej počel jaz. 🙂

Stransko krtačko sesalnik zelo lepo potlači na tla, tako da iz robov res pospravi ves prah in lase. Je pa to krtačko potrebno menjati 1x – 2x na leto, ampak stane samo 5€. Prav tako je potrebno skrbeti za druge dele. To na letni ravni znase 20-40€. Najenostavneje je kupiti kar komplet dodatne opreme in imamo za več kot eno leto potem mir.

Robot se po končanem sesanju sam vrne na polnilno postajo. Prav tako se gre napolnit v primeru, da mu vmes zmanjka baterije in nadaljuje kjer je ostal. Preverjeno premaguje tudi pragove do višine 2cm, včasih se mora malce potrduti, da na prag pride bolj naravnost, vendar mu uspe.

Prikaz kako krtačko pritisne na tla

Baterija

Baterija se zdi precej vzdržjiva. Žal nimam tako velikega stanovanja, da bi jo sploh uspel izprazniti. Celotno naše stanovanje v standardnem načinu posesa v 40-45 minutah. Pravi da je to 45 kvadratov čiste površine (to je površina brez prostorov, kamor ne more). Če zaokrožim, posesa nekje 1 kvadratni meter na minuto. V našem stanovanju porabi cca. 25% baterije. Tako da v teoriji bi moral sesati vsaj 160 minut (2 uri in 40 minut), kar nanese 160 kvadratov.

Aplikacija za upravljanje

Šele z aplikacijo sesalec dobi svojo dodano vrednost, saj nam le-ta omogoča veliko dodatnih funkcij. Morda bi lahko Xiaomi ponudil še kakšen dalinjski upravljalec, za tiste, ki ne bi želeli imeti aplikacije na telefonu. V aplikaciji lahko napravo deliš z več uporabniki, tako da zadeva ni omejena le na en telefon.

Kaj z aplikacijo pridobiš?

  • Vpogled v zemljevid sesanja
  • Upravljanje na daljavo
  • Spreminjanje moči sesanja (4 stopnje)
  • Nastavitev urnika sesanja
  • Informacije o tem, kdaj je potrebna menjava krtačk in čiščenje senzorjev
  • Ročno upravljanje

Ob prvi povezavi sesalca z aplikacijo sem imel nekaj težav, saj sem se želel na sesalnik povezati preko ameriškega serverja. Če je sesalec kupljen s Kitajske, potem je pravi server Hong Kong, tako da je potrebno izbrati tega. Aplikacija kjub temu ostane v angleščini, tako da ni dodatnih težav.

Nekaj screenshotov aplikacije, ki prikazujejo, kaj vse omogoča:

Cena in kje ga kupiti?

Cena za Xiaomi Mi Robot je na kitajski trgovini GearBest s kuponom NLSI102805 samo 239,29€. Temu je potrebno dodati še 22% davek in 2,2% carinske dajatve. Tako potem skupaj z vsemi stroški pride ravno okrog 300€. In glede na njegove zmogljivosti in pamet, to ni veliko.