Dodaj Google Analytics v WordPress brez vtičnika

Dodaj Google Analytics v WordPress brez vtičnika

Za malenkosti, kot je dodajanje Google Analytics v WordPress ne potrebujemo vedno vtičnika. Verjetno večina uporabnikov, ki WordPress uporabljate za pisanje bloga, za vsako stvar enostavno naložite vtičnik. Je že res, da deluje, ampak z vsakim vtičnikom na svojo stran dodajamo odvečno kodo, ki jo mora strežnik procesirati ali uporabnik prenesti, da se vaša stran prikaže. S tem upočasnjujete delovanje strani, kar ni dobro.

WordPress ima v svojih temah vedno datoteko functions.php. S to datoteko lahko spreminjate skoraj vse, kar WordPress počne. Functions.php bi lahko primerjali z vtičniki, saj deluje skoraj enako, le da je koda aktivna samo, ko je aktivna tudi tema, v kateri se datoteka nahaja.

Kako v WordPress dodam Google Analytics kodo?

Za začetek priporočam, da uporabljate “Child” temo. To je otrok vaše glavne teme, kjer spremembe ostanejo tudi po posodobitvi glavne teme. V nasprotnem primeru, vam posodobitev pobriše vse, kar ste do sedaj v temi spremenili. Več o tem si lahko preberete tukaj – Child Themes.

S funckijo add_action določimo kam in kaj bomo dodali v WordPress. Razlago funkcije si lahko preberetena WordPressovi spletni strani.

Ko spoznamo to funkcijo, je dodajanje Google kode precej enostavno.

Koda je sledeča:

//Funkcija za Google Analytics
function googleAnalyticsCode(){ 
?>
ZAMENJAJ Z GOOGLE KODO (<script>...)
<?php
}
//Doda kodo iz funckije googleAnalyticsCode v nogo strani
add_action('wp_footer', 'googleAnalyticsCode');

Odebeljeno besedilo v zgorji kodi zamenjajte z vašo Google Analytics kodo in zadeva deluje.

Naj opozorim še, da v primeru zamenjave teme strani koda ne bo več delovala in je postopek potrebno ponoviti.