Google Zemljevidi brez povezave

Google Zemljevidi brez povezave

Google je že pred časom v aplikaciji Google Zemljevidi omogočil prenos zemljevidov na napravo in njihovo uporabo brez povezave. Vendar se zdi, da to možnost danes še vedno uporablja precej malo ljudi.

Aplikacija Google Zemljevidi (angleško Google Maps) je odlična, dokler imamo mobilnih podatkov na pretek. Če v domačem omrežju s tem nimamo težav, nam v tujini lahko zelo hitro povzroči visok račun.  Zato je še kako pomembno, da zmanjšamo prenos podatkov.

Zemljevide si precej enostavno lahko prenesemo na telefon. Tako bo brskanje po zemljevidu in navigacija porabila zelo malo prenosa podatkov, lahko pa jih celo izklopimo in bo aplikacija kljub temu delovala. Manjkali bodo le “živi” podatki o prometu in žal je brez povezave mogoča samo navigacija z avtomobilom – kolesarjenje, pešačenje in javni promet namreč brez povezave ne delujejo.

Zakaj prenesti zemljevid?

Našo pot je vedno dobro načrtovati v naprej, tako tudi vemo, katero območje zemljevida bomo potrebovali. Ker se ponavadi z navigacijo odpravljamo po poti, ki je ne poznamo, ne vemo, kakšno omrežje je na poti in cilju. To je glavni razlog, zakaj je pametno imeti zemljevid na napravi, saj bo le tako aplikacija delovala tudi, če ne bomo imeli dostopa do omrežja. Drugi razlog, omenjen že zgoraj, je znižanje porabe podatkov in s tem tudi morebitnih stroškov.

Kako prenesti zemljevide za uporabo brez povezave?

Postopek prenosa podatkov je zelo enostaven. Google Zemljevid ne omogoča prenosa mape držav, kot to počne večina drugih navigacijskih programov, pač pa označimo regijo, ki jo želimo prenesti na telefon. Žal ne gre prenesti cele Evrope ali večjega dela sveta naenkrat. Lahko pa po koščkih sestavljamo večji del.

  1. odpreš aplikacijo Google Zemljevidi
  2. levo zgoraj izbereš “hamburger” meni
  3. izbereš “Zemljevidi brez povezave”
  4. izbereš “Izberite svoj zemljevid”
  5. pociljaš želeno območje in pritisneš “Prenos”

Zemljevidi se shranijo za 1 mesec. Posodabljajo se na Wi-Fi povezavi (v kolikor v nastavitvah ne določiš drugače) in s tem vedno podaljšajo za mesec od posodobitve.