Modri kit: Nov, nevaren trend na družbenem spletu

Modri kit: Nov, nevaren trend na družbenem spletu

Med mladostniki po svetovnem spletu se širi nevaren spletni trend. Od selfijev, duck-face fotografij, premetavanja stekleničk (bottle-flip) je (zaenkrat sicer resda samo v Rusiji) zdaj na tapeti nevaren trend, nevarna igra po imenu Modri kit (Blue whale).

Kaj je Modri kit?

Raziskovalci po spletu verjamejo, da je spletna igra Modri kit povod za številne samomore med mladimi, vse skupaj naj bi se začelo v Rusiji. Zakaj gre? Na družbenem omrežju se ljudje združujejo v skupino, njihovi (največkrat skriti in zakriti) upravljalci pa članom dodelujejo različne dnevne naloge, ki naj bi jih naredili po njihovem nareku v naslednjih 50 dneh. Naloge se 50. dan izvajanja različnih nalog (od gledanja grozljivk in namernega zbujanja ob čudnih urah) konča z nalogo, da si sodelujoči vzamejo življenje.

V Rusiji so tako obravnavali več tragičnih dogodkov, ko so si mladi ljudje – da bi izpolnili noro in nerazumno manipulacijo upravljalcev teh skupin na internetu – vzeli življenje s skokom in vrha stolpnice, skokom pod vlak in podobnimi žalostnimi primeri.

Kaj lahko storite otroci?

Otroci, če se slučajno znajdete v podobnem vrtiljaku neumnosti… ČIMPREJ odnehajte in o igri obvestite starše, skrbnike, učitelje, vaše športne trenerje, lahko tudi anonimni telefon ali policijo. Potrebujete pomoč, pogovor? Ne odlašajte, še enkrat: obvestite starše, skrbnike, učitelje, vaše športne trenerje, lahko tudi anonimni telefon ali policijo.

In kaj lahko storite starši?

Če pri svojih otrocih opazite čudno obnašanje, nerazumno in hipna početja čudnih (prej nepojasnjenih) stvari ali pa, če na njihovih družbenih profilih opazite čudne statuse (še posebno fotografije kitov, kot na gornji fotografiji), čimprej ukrepajte!

VEČ O TEMI: