Kaj je vlog in kdo so vlogerji?

Kaj je vlog in kdo so vlogerji?

Kaj je vlog? Kdo so vlogerji? V nadaljevanju zapisa nekaj definicij, nekaj primerov in sploh, zakaj, kako, kdaj in kje?

Kaj je vlog? VIDEO + LOG = VLOG

Kaj je vlog? Prosto po internetovsko je beseda vlog prišla kot sestavljanka dveh angleških besed: video + log (beleženje; iz angleške besede logging) = vlog. Bilo bi prav, da omenimo njegovega predhodnika – blog je beleženje zanimivosti, dogodkov, stvari v tekstovni obliki, vlog pa je njegova multimedijska video nadgradnja.

Začetki vloganja

Začetki vloganja segajo v prelom tisočletja, splet kot pionirja vloganja beleži možakarja po imenu Adam Kontras. Kontras je 2. januarja 2000 v svojem blogu dodal videozapis, da bi svojo družino in prijatelje obvestil o selitvi v Los Angeles in nova spletna multimedijska oblika je dobila prvo podobo. Kontras je kmalu dobil veliko posnemovalcev, v zadnjih letih je zadeva s popularizacijo Youtuba kot glavne, zelo enostavne za objave in sploh platforme z največjim dosegom, prinesla vlogerje tudi v Slovenijo.

Bistvo vloganja?

Kdo so vlogerji? Kaj sploh je bistvo vloganja? Naj na začetku razjasnimo, vlogerji niso nobeni bavbavi, vlogerji so preprosto tisti, ki posnamejo vlog. Kaj je bistvo vloganja? Da bi našli svoj kos pozornosti na Youtubu in si tako pridobili občinstvo, ki bi spremljalo njihove objave, vlogerji izberejo različne tematike. Od predstavljanja različnih tehničnih stvari (fotoaparatov, kamer, prenosnih telefonov, računalnikov…), avtomobilov, modnih trendov, vsakdanjih problemov do razreševanja ljubezenskih težav, svetovnega miru in nenazadnje testiranja kozmetičnih pripravkov.

Nekateri vlogerji s svojimi spletnimi izdelki lepo služijo. Naj bo to od Youtuba in števila ogledov na njem. Ali pa od promocije izdelkov, ki jih predstavijo v svojih izdelkih do različnih drugih trikov, ki se jih poslužujejo v svojih izdelkih. Spet drugi to počnejo iz čiste zabave. Takšnih vlogi so ponavadi tudi bolj pristni, nenazadnje pa morda tudi bolj gledani.

Vlogerji lahko v videozapisu nastopajo sami, večkrat pa za popestritev posameznega zapisa povabijo k sodelovanju tudi gosta ali več njih, da dobi objava več širine.

Kako posnamejo vlog?

S prihodom pametnih mobilnikov se lahko prav vsak prelevi v vlogerja. Ko pametnih gizmotov še ni bilo na tržišču, so si vlogerji pomagali s fotoaparati in kamerami, montaža videozapisa je bila zamudna in včasih zakomplicirana, danes pa lahko s preprostimi aplikacijami na mobilnih telefonih kaj hitro sestavite gledljivo videoobjavo – vlog.

Pri snemanju dandanes uporabljajo več mobilnih telefonov hkrati, kdaj za drugačen vpogled v kader uporabijo tudi ribjeočesne akcijske kamere (GoPro in njemu podobne), da lahko potem nastane zanimiv izdelek.

Vlogerji v Sloveniji

V Sloveniji je nekaj poznanih vlogerjev. V zadnjem času s svojo Komotar minuto oglede lepo nabira (zdaj že nekdanji fotonovinar spletišča Siol) Ciril Komotar, že leta 2009 je skoraj 30 vlogov posnel Luka Marčetić, režiser filmskega hita Pr’Hostar, od bolj prepoznanih pa se je v zadnjih nekaj tednih s svojim “skoraj pa vlogom” Stvar prebudil tudi Jože Robežnik (jocohud).

Če sicer v Youtube vpišete ključno besedo “Vlog Slovenia”, vam bo ta ponudil dobrih 48.000 različnih rezultatov. Nekaj je zelo izvirnih, spet drugi so odlično posneti, na vas pa je/bo, ali vas je/bo avtor/ica prepričal v spremljanje ali ne.


Luka Marčetić


Ciril Komotar


Jocohud